Entry Follow Dash Tips Cerpen tazkirah

Tips

Tips Seronok Bersenam 


Tak semua orang yang ambil berat pasal bersukan atau bersenam yang baik . Banyak alasan jika di ajak untuk bersenam atau bersukan padahal ianya untuk kesihatan kita jugak . Alasannya . "ala, nantilah ."esoklah" "takde masalah" . So , kita sendiri yang kena manage itu semua supaya kita hidup dalam keadaan sihat dan terurus .

Hentikan alasan .
Pertama kita perlu hentikan perkataan yang dinamakan alasan . Mcm vdah cakap tadi, alasan yang sllu di beri, "nantilah" , "esoklah" Banyak lagi lagi . Kadang-kadang kita bermain dengan 1001 alasan untuk memulakan hidup yang sihat . Alasan-alasan ini terus mematikan akal dan seolah-olah menipu diri anda sendiri untuk kebaikan anda . Automatik anda akan malas disebabkan alasan itu semua .

Curi Masa.
Kita sendiri yang kena manage masa kita . Kerja isnin sampai jumaat . 8pagi hingga 5 petang . 
So , bila mase nak bersenamnya . Balik kerja penat , apa kata , waktu yang ade secoet pukul 6 hingga 7 petang tu buat senaman ringkas , depan rumah ke taman ke , ajak anak-anak , isteri . Di samping dapat mengerat hubungan famili . Kan?Bagi yang tak berfamili , ala ajak kawan-kawan ikut serta . Tak lama pom 10-20 minutes dah cukup.Boleh tak?

Matlamat jelas
Apabila anda dah start bersenam , secara langsung memotivatekan diri anda . Anda mesti ada matlamat contoh yang berisi nak jd slim macam river slim pom boleh . Set ur target , dan untuk lebih anda bersemangat bila goal anda anda tulis besaq2 kat dinding atau cermin dan anda akan baca dan tengok hari-hari . 

Ini akan memberi kekuatan dan semangat untuk anda lebih bersemangat untuk capai target anda . Jelas matlamat akan memudahkan perjalanan harian anda dan capai target anda . Setuju ?

Istiqamah ( konsisten ).
Bila kita dah ada matlamat yang jelas . Kita kenalah bersenam dan melakukan xtvt tersebuat dengan berterusan . Tak boleh lah buat kejap-kejap jer sdgkan matlamat kita td nak kurus , nak trun 5 kilo . tapi kita buat hanya utuk sehari jer . Memang tak kurus lah jwbnya . Kena istiqamah bila buat sesuatu yang elok untuk sape ? untuk diri kita sendiri jugakan :)

Kawan 
Takde kawan tak nak bersenam , jadi carilah kawan untuk sama-sama dr segi kesihatan , apa yang perlu makan untu sihat . Share gaya hidup sehat anda dan saling berkongsi pendapat juga bertukar idea untuk jadi sihat . Kawan juga boleh bagi kita semangat ,juga boleh bersenam dengan nya . Kan? Baru lah ade teman .

Have fun .
Jadikan hidup-hidup anda penuh dengan seri senyuman yang sehat . Bergembiralah bila target anda tercapai dan hadkan apa yang tak patut ambil . Bersenam lah dalam keadaan gaya yang sihat .
Semoga tercapai :)

Sehat selalu .


0 Comment: