Entry Follow Dash Tips Cerpen tazkirah

Friday, 20 September 2013

Keistimewaan Seorang Naqib/Naqibah

Bismillahirohmanirrahim..Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah .
Semoga di rahmati dengan perkongsian yang sedikit dr Vdah kat sini yea :) sebenarnya lama tak menulis tetibe hari nim rajin pulak . ok , dah stop merepek .. let's read untuk tahu keistimewaan naqib and naqibah

Actually naqib / naqibah ialah individu yg brperanan mengendalikan segala aktiviti ahli usrah di bawahnya . Mereka pemudah cara kpd ahli usrah untuk lebih memahami dengan lebih dekat Islam dalam erti kata lain sebenar denga jelas . Kita seharusnya berasa bersyukur kpd Allah sbb kita diamanahkan satu tanggungjawab yang mana untuk menyebarkan dakwah kepada saudara seagama dan sebaliknya.


5P , ? Sape tahu apa itu 5P yang tersenarai dalam keistimewaan naqib / naqibah ..
sila angkat kening macam ziana zain. huu.

P1- Pahala
Setiap apa yang kita lakukan ganjaran pahala yang kita perolehi dalam perkongsian ilmu kita dalam usrah, . Automatik akaun pahala kita akan bertambah. Alhamdulillah , malahan makin beruntung jika apa yang kita sampaikan diamalkan dan di sampaikan kepada org lain pulak. secara tidak langsung , tidak akan putus pahala kita akan dapat.

P2- Pemimpin
Sudah tentu dalam kumpulan usrah tu kita selaku peminpin , kita mendidik diri kita untuk berorganisasi dalam komuniti yang kecik , dan ianya maybe hanya permulaan untuk berjinak dengan jawatan , tidak sangka selepas ini akan menjadi pimpinan yang lebih tinggi dalam sebuah organisasi yang lain contoh presiden perwakilan pelajar, pengerusi kamsis , pengerusi kelab yang famous kat kampus. Ia mendidik kita menjadi lead dalam sesebuah pengurusan.

P3-Percakapan
Hah, bab nim Wahi suka sebabnya , kita dapat mengasahkan kemahiran percakapan dengan baik melalui interaksi bersama ahli usrah, mimik muka , loghat yang kta cakap mainkan peranan besar dalam sesebuah usrah. Setiap apa yang kita cakap disertakan dengan reaksi kita akan menarik minat mad'u utk lbh memahami .

P4-Pengurusan
Melatih juga kita bagaimana mahu menguruskan hal-hal kemanusiaan. Ini kerana selaku naqib/naqibah tidak dpat lari dr mengambil berat tentang soal jiwa, emosi, keluarga dan perasaan mad'u. Ini kerana kita tidak tahu adik-adik usrah kita macamna ragam nya, tingkah lakunya . Sudah tentu banyak ragam , kita selaku ketua perlu mainkan peranan dan kita akan melatih diri kita nak mengurus hal-hal sebegini.

P5-Perbaiki
Akhir sekali, berppeluang perbaiki diri sendiri yang masih banyak kekurangan, Naqib/ Naqibah yg baik akan berasa bimbang jka mereka tdk dapt lakukan apa yang diamanahkan kpd kita trhdp mad'u . Dengan sendiri kita akan perbaiki dan berhati-hati dalam kehiduan mereka . 

-VA-

0 Comment: